ΦΥΣΙΚΗ
ΧΗΜΕΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ

 

Φτιάξτε τεχνητό χιόνι σε δευτερόλεπτα.

 

Το πολυακρυλικό νάτριο γνωστό ως Waterlock, είναι ένα πολυμερές με τον χημικό τύπο [-CH2-CH (CΟΟΝa) -] ν που έχει την ιδιότητα να απορροφά 500 με 1000 φορές την μάζα του σε νερό. Χρησιμοποιείται συνήθως σε υλικά κηπουρικής, στις πάνες και ως τεχνητό χιόνι. Όπως θα δείτε στο βίντεο , απλά προσθέτουμε στο  πολυακρυλικό νάτριο νερό και τότε…

 

…Αστειεύομαι φυσικά!!

Για να αντιστρέψετε την αντίδραση ,απλά προσθέστε μαγειρικό αλάτι .

Ασφαλές και θεαματικό πείραμα  που θα το αγαπήσετε και θα τους συναρπάσετε όλους!!!

Καλή επιτυχία!!!!

Δείτε το βίντεο

http://www.youtube.com/watch?v=CiP-xnOavEs

Κόκα κόλα και Μέντος

Ας δούμε τα βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ASIawXY-Tu8#!

http://www.youtube.com/watch?v=LNJyF6-iXIc

Οι Μέντος έχουν πολυάριθμους μικρούς πόρους στην επιφάνεια τους που καταλύουν την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τη σόδα, με αποτέλεσμα την γρήγορη αποβολή του περιεχομένου της φιάλης . Αν και κάθε ανθρακούχο ποτό θα παράγει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, η αντίδραση διαδόθηκε με Diet Coke φαινομενικά για την παραγωγή των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.

Έτσι αν βάλεις 5-6 μέντος μέσα σε ένα μπουκάλι Coca-cola, το αποτέλεσμα θα είναι να βουλιάξουν και να δημιουργούν φυσαλίδες από κάτω προς τα πάνω (λόγω του διοξειδίου του άνθρακα), και να αυξηθεί η πίεση κατακόρυφα.
Αν θεωρητικά ρίχναμε μέσα στο μπουκάλι ένα απόλυτα λείο αντικείμενο, δεν θα συνέβαινε τίποτα. Έχει διαπιστωθεί επίσης, ότι η ασπαρτάμη είναι αυτή που μειώνει την επιφανειακή τάση και προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση κι όχι η καφεΐνη.

Η μεγάλη ερώτηση
Τι θα συμβεί αν πιείτε κόλα και στη συνέχεια φάτε Mentos; Λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος του CO2
χάνεται ,καθώς πίνετε και η επιφάνεια των μέντος σχεδόν καταστρέφεται πριν φτάσει στο στομάχι
. Στη συνέχεια, όταν φυσαλίδες απελευθερώνονται, το στομάχι σας μπορεί να φουσκώσει  λίγο. Ωστόσο έχει τρόπους να ανακουφιστεί αποβάλλοντας τα αέρια που έχουν δημιουργηθεί. Μην δοκιμάζετε, βέβαια τα όρια σας.